Zobozdravstvo Mezeg d.o.o.

Ulica 4. oktobra 3
4207 Cerklje na Gorenjskem

Delovni čas:

ponedeljek: 13.00 - 19.00

torek: 13.00 - 19.00

sreda: 7.30 - 15.00

četrtek: 7.30 - 15.00

petek: 13.00 - 18.00

Naročila preko telefona:

04 25 21 301 


Nujne primere sprejemamo takoj!

Zdravljenje parodontalne bolezni

zdravljenjeZaradi prisotnosti bakterij v zobnih oblogah in drugih dejavnikov (npr. starost, spol, genetika) lahko privede do parodontitisa – vnetja podpornih tkiv zoba. Gre za najpogostejšo obliko bolezni obzobnih tkiv, ki praviloma poteka počasi in ima vpliv na celotno zdravje pacienta (pojavnost srčne in možganske kapi, povečanje vnetnih proteinov, pljučnice, zapleti pri sladkorni bolezni, prezgodnji porod). 

Vneta dlesen se ob zobu umakne in v tako nastalem žepu je omogočena rast in razmnoževanje bakterij. Nadaljnji vnetni procesi lahko privedejo do razgradnje podpornih tkiv zoba, vključno s kostjo, kar v končni fazi privede do izgube zoba. Znaki parodontalne bolezni so krvavitev pri ščetkanju, povečana majavost zob, umik dlesni, neprijeten zadah in iztekanje gnoja ob dlesni.

Napredovala oblika parodontalne bolezni se zdravi kirurško s t.i. reženjsko operacijo. Ta poseg se opravi v lokalni anesteziji, odlušči se del dlesni, da se prikažejo korenine prizadetih zob in se nato odstrani spremenjeno vnetno tkivo. Rana se zašije in šivi se odstranijo čez teden dni.